Thursday, March 25, 2010

La Pietrosita cu mocanita - rezultatele

Si cea de-a doua excursie fotografica din cadrul proiectului "Sa ne cunoastem judetul" a avut loc, iar in continuare va prezentam fotoreportajul aferent. De data aceasta am cunoscut cel mai atractiv mijloc de deplasare si unic in judetul nostru, o bijuterie a cailor ferate numita mocanita.

Parcursul excursiei a fost: Targoviste - Fieni cu masinile personale si Fieni-Pucheni-Fieni cu mocanita. Multumim domnului inginer Dumitru BANUTA de la Unicom Tranzit pentru sprijinul acordat, a fost o experienta inedita si consideram ca acest mijloc de deplasare ar putea constitui o mare atractie turistica a judetului. Drumul parcurs este deosebit de frumos, trece printre curtile caselor, ajunge si paralel cu DN71, trece peste mai multe poduri dar din nefericire am cunoscut si lipsa de educatie a oamenilor care-si arunca gunoaiele peste tot.

Tot datorita domnului inginer Dumitru BANUTA am aflat si cateva date interesante despre mocanita si anume:
- initial linia a fost destinata transportului forestier
- are o capacitate de transport de 2.500.000t de piatra pe an dar momentan se transporta in jur de 1.400.000t pe an
- in anii 80 au fost modificate vagoanele pentru a suporta o masa de 33 de tone, de la 28 de tone, valoarea cea mai mare la nivel national
- un tren are in jur de 11 vagoane care se cantaresc dinamic direct pe calea ferata atat la plecare cat si la sosire
- dupa anul 2000 au fost si cateva activitati de turism care nu s-au mai continuat, au venit in special straini din tarile nordice, danezi, norvegieni, suedezi, fiind foarte atrasi de acest sistem de transport.

Nu in ultimul rand ii multumim domnului Adrian IONESCU de la VideoMaster STUDIO pentru participarea la excursia noastra si pentru filmul documentar realizat cu mare profesionalism.

In continuare, cateva fotografii descriptive urmate de fotografiile membrilor:

De la stanga la dreapta: Cristian Andrei BADEA, Claudiu BERECHET, Florian ISPAS, Ruxandra Mihaela POPA, Vlad GRUIA si Florin KIRITESCU.
Adrian IONESCU


Pucheni, locul unde se termina banda rulanta care aduce piatra de la Cariera Lespezi si de unde incepe linia de mocanita.

Andrei


Fotografii Cristian Andrei BADEA:Fotografii Claudiu BERECHET:Fotografii Vlad GRUIA:


Fotografii Florian ISPAS:


Mai multe fotografii aici.